Rekryterarnas nycklar till drömjobbet

Den 24 oktober publicerade Resumé en artikel om hur du som kandidat kan vässa ditt CV när du söker drömjobbet.

Mia Ljunggren, Partner på WorkStudio, blev intervjuad i artikeln och gav sin expertis inom området.  Även Maggie Klingenstierna på Kimm och Sara Abrahamsson på Hammer & Hanborg gav sina bästa tips för ett bättre CV.

Enligt Mia så ska ett CV alltid ha en enkel och snygg layout och vara tydligt och lättläst oavsett bransch eller tjänst. Ett CV ska gärna innehålla en inledande ”hisspitch” som man uppdaterar inför respektive tjänst man söker. Hisspitchen ska bestå av en summering av din professionella bakgrund samt varför just du passar så bra för den aktuella tjänsten (ca 5 meningar). Ditt CV ska även innehålla alla tjänster du har haft och på vilka företag du har varit anställd på samt under vilka perioder (år). Läsaren ska snabbt får en uppfattning om vem du är och vad du har gjort. Dvs inte för korta eller för långa CV:n (oftast är två sidor lagom), inte stavfel och inte rörig layout. Format A4 stående är enklast att läsa. Använd inte onödigt mycket bakgrundsfärger och diagram etc. Är du kreatör så bifoga gärna din portfolio.

Mia tipsar även om vikten av att hänga med i utvecklingen inom sitt skrå och att fortsätta utbilda sig i ämnen som man upplever är relevanta och som utvecklar dig och din karriär.

Skriver man ett personligt brev så är det viktigaste att berätta om ”varför just du skulle passa på tjänsten du söker utifrån din bakgrund och med din personlighet”. Viktigt att koppla det man efterfrågar i annonsen till det man faktiskt kan bidra med utifrån sin erfarenhet. Självklart ska man addera egenskaper som man anser är sin styrka, det upplevs inte som en kliché. Ska man söka många jobb så är det bättre att skippa det personliga brevet som tar mycket tid att skriva och istället satsa på ett supervasst CV, enligt Mia.

Mias tre viktigaste tips till kandidater som söker jobb:

  • CV:t ska vara lättläst utan stavfel och max två sidor.
  • Skippa det personliga brevet och satsa på ett supervasst CV istället.
  • Sök alltid på samma språk som jobbannonsen.

Läs hela artikeln här.

Se alla nyheter